Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soustředění Česká Třebová 2007

5. 2. 2007
Návštěva z Horní Lhoty
(25.1.2007)

Ve dnech 2. – 4. února přijede do České Třebové skupina dětí – členů hasičského dobrovolného záchranného sboru z Horní Lhoty. Tato návštěva se uskuteční na základě dlouholeté spolupráce mezi oběma hasičskými sbory Horní Lhoty a České Třebové. O zajištění ubytování a stravování se postarají naši dobrovolní hasiči a pro děti bude připraven i sportovní program na některých sportovištích ve městě.

Další čkánek:

V poválečných letech byla navázána spolupráce mezi obcí Horní Lhota, ležící nedaleko Ostravy, a městem Česká Třebová.

V poslední době se spolupráce realizuje na úrovni dobrovolných hasičských sborů a rekreačních volejbalistů, kteří se pravidelně zúčastňují turnaje ve Svinné.

Na první únorový víkend přijeli mladí členové Svazu dobrovolných hasičů z Horní Lhoty na návštěvu SDH Česká Třebová, jehož členové zajistili ubytování a stravování v hasičské zbrojnici na Chorinově ulici.

Kromě možnosti sportovního vyžití na českotřebovských sportovištích (krytý plavecký bazén, zimní stadion, tělocvična) připravili hostitelé pro děti zajímavou noční hru, při níž měly děti najít podle mapy významná místa našeho města (rotunda, kostel, kulturní centrum).

Pro další spolupráci připravují program pro naše hasiče v Horní Lhotě v letních měsících.

Ing. Jaromíra Žáčková

místostarostka

Další článek:

Orlický deník » Zpravodajství

Přijeli mladí hasiči z Horní Lhoty

Orlický deník - 5.2.2007

Česká Třebová ľ Na tradiční několikadenní soustředění přijela do města v pátek desítka dětí s vedoucími z Horní Lhoty na Opavsku. Tuto obec spojují s Českou Třebovou přátelské vztahy sborů dobrovolných hasičů. Spolupráce sborů z obou míst začala již po druhé světové válce a obnovena byla v roce 2000. O tři roky později byly do spolupráce zapojeny i děti.

äNa soustředění přijíždíme každým rokem, s dětmi chodíme do bazénu, tělocvičny, letos půjdeme také bruslit a příští rok bychom tu mohli i lyžovat,ô řekl nám vedoucí Petr Pravda, který dodal, že do České Třebové přijížděli také na letní tábory. Jak nás dále informovala místostarostka Jaromíra Žáčková, která mladé hosty v sobotu přivítala na radnici, letos pro děti připravili návštěvu tělocvičny na Skále a zimního stadionu. Děti byly ubytovány v hasičské zbrojnici.

Šárka Mikulecká (miš)

Další článek:

Českotřebovský internetový deník - iČTZ

Českou Třebovou navštívili mladí hasiči z Horní Lhoty

Dne 2. 2. 2007 přijeli do České Třebové mladí hasiči z obce Horní Lhota na zimní soustředění. Jejich cílem bylo blíže poznat město a hlavně se sportovně vyžít. Kontakty s hasiči z Horní Lhoty udržují členové sboru dobrovolných hasičů Česká Třebová již od poválečných dob. Po krátké přestávce v devadesátých letech minulého století bylo přátelství znovu obnoveno v roce 2000 a přibližně v roce 2003 byly do družby zapojeni i děti z místního oddílu mladých hasičů, kteří pravidelně navštěvují Českou Třebovou a letní tábor Řadov v Brandýse nad Orlicí, který je v majetku SDH Česká Třebová.

Po příjezdu skupinky devíti mladých hasičů a čtyřčlenného doprovodu na českotřebovské nádraží, se všichni přesunuly do hasičské zbrojnice v Chorinově ulici, která jim měla po celé další tři dny tvořit zázemí. Zde již na ně na tabuli v bývalé třídě, která jim po celou dobu sloužila jak noclehárna tak i jídelna, čekal první (zašifrovaný) úkol, který zněl: najděte v našem městě vodníka. Rozdělili se tedy do několika skupinek a šli hledat. Někteří, kteří zde již byli a věděli kde je řeka, tak se vydali zkoumat její břehy. Ti prozíravější se vydali do ulic města a přemýšleli jak se zeptat kde je vodník, protože netušili, že se ve městě opravdu vodník nachází a mysleli si že to je od nás nějaká finta. Nakonec se všichni doptali a vodníka v Javorce skutečně našli. Po návratu do zbrojnice, malém občerstvení, odpočinku a po přivítání se se zbytkem členů, kteří v době jejich příjezdu byli ještě v práci si zabalili koupací potřeby a vydali se do krytého bazénu, v kterém strávili hned tři hodiny. Tím se tedy malinko opozdila večeře, která pro tento den byla "buřtguláš" s chlebem či rohlíky. Jako každoročně čekala malé návštěvníky noční hra, kterou pro ně připravili jejich vedoucí. Úkolem této hry bylo zase poznat trochu Českou Třebovou. Opět se tedy vydalo do ulic města několik skupinek vybaveni buzolou a lístečkem s azimuty a úkoly. Museli najít rotundu, opsat nápis ze sochy před kostelem Sv. Jakuba, najít gymnázium a i trefit do parku Javorka z kterého se vydali na nádraži kde měli zjistit číslo trati Č. Třebová – Kolín. Byli skupinky, které se snažili úkol poctivě splnit, ovšem se našla i skupinka, která řešila zadané úkoly po svém a navštívila služebnu městské policie, kde se snažila se strážníky pomocí jejich znalostí a s využitím internetu na zadané otázky najít odpověď. Další skupinka zase měla to štěstí, že na cestě za poznáním potkaly místostarostku paní Žáčkovou, které vyrazili dech s otázkou, kdeže se ve Třebové nachází kostel Sv. Jiří, jehož název si spletli. Jiné skupince se zase podařilo v parku Javorka narazit na strážníka městské policie, který plnil zodpovědně své služební povinnosti a s ohledem na pozdní noční hodinu a věk zúčastněných je z parku vykázal a poslal zpět do hasičské zbrojnice. Ovšem největší překvapení nás čekalo až po přečtení posledního splněného úkolu – kde se mladí hasiči z Horní Lhoty dozvěděli v pokladně na nádraží, že číslo trati na Kolín je R 376 (místo 010).

Ráno kamarády ze Lhoty čekala snídaně v podobě smažených vajíček na cibulce a špeku. Po snídani se odebrali do tělocvičny na Skále, kde si dali s našimi hasiči turnaj v Ringu a vybíjenou s upravenými pravidly a speciálním měkkým balonem. Po protažení těl v tělocvičně je čekalo slavnostní přivítání místostarostkou paní Žáčkovou v obřadní síni městského úřadu, kdy se po přípitku, slovech přijetí, přijmutí malých pozorností, společné fotografii a rozhovoru s redaktorkou Orlických novin odebrali na kuřecí steak s hranolky do hasičské zbrojnice a zalehli k odpolednímu odpočinku. Po té si vzali brusle a šlo se na místní zimní stadion si zabruslit na odpolední veřejné bruslení. Toto se jim i přes prvopočáteční odpor s výmluvami typu já to neumím, nemám brusle, bolí mě koleno atd. tak zalíbilo, že si na další den, neděli 4.2. zajistili a zaplatili hodinu a půl na zimáku sami pro sebe. Po bruslení šli mladí hasiči svá sportovním výkonem utahaná těla ještě protáhnout do krytého bazénu. K večeři je na zbrojnici čekaly obložené mísy a potom přátelské posezení s hasiči.

Jak už bylo výše uvedeno, tak po vydatné snídani se děti vypravily na zajištěný zimní stadion ještě před odjezdem protáhnout kosti a zkusit si s našimi hasiči práci z hokejkou a pukem ve formě samostatných nájezdů na branku. Po té rychle přispěchali na vepřo knedlo zelo a už koukali z oken jak vyjíždí z garáže nejstarší vozidlo SDH Česká Třebová Laurin & Klement, na kterém se následně projeli po českotřebovském Starém náměstí. Nastal čas odjezdu a tak jsme se o půl třetí s kamarády z Horní Lhoty museli rozloučit s příslibem další návštěvy.

Michal Daněk