Jdi na obsah Jdi na menu
 


K založení našeho sboru došlo díky velkému požáru v roce 1892. V Horní Lhotě shořelo tehdy 8 usedlostí a 4 stodoly. Protože zde žádný sbor nebyl, muselo se čekat na hasiče z okolních vesnic a požár nabyl obrovských rozměrů. Přesto, že vznikla taková škoda a tendence k založení tady byly, nebyl nikdo, kdo by hasiče vedl, tak k řádnému založení došlo až za dlouhých 8 let. Zasloužil se o to pan učitel Josef Míček, který do Horní Lhoty přijel v roce 1899. Po jeho příchodu nastal v obci čilý ruch. Nejenže chtěl založit dobrovolné hasiče, také, mimo jiné, usiloval o postavení nové silnice přes vesnici.

Dne 15. ledna 1900 sepsal stanovy a zaslal je podepsané obecním výborem k slezské zemské vládě. Tato v Opavě tyto stanovy 31. ledna 1900 schválila a pod číslem 2188 nabyly platnosti. Před založením se přihlásilo 47 členů. První valná hromada se konala ještě toho roku 18. března a při té příležitosti byly provedeny i první volby. Starostou byl zvolen pan Antonín Drastich a spolu s ním dalších 10 členů výboru.

Dne 10. května si objednali čtyřkolovou stříkačku, příslušenství a přilby od firmy R. A. Smekal. V kronice je doslova napsáno: 1 normální čtyřkolová stříkačka na perách s měděným větrníkem, s měděným regulátorem,s mosaznými boty 120 mm a s písty kovovými, dodávka vody 230 – 250 l/min., jednoproudní s jedním kohoutkem pro naplnění a spouštění vody, železnou pákou, s patentním přístrojem proti zamrznutí, závěsný naviják; dostřik 28-30 m, závěsný naviják, 6 metrů savic o třech dílech, 150 metrů hadic o osmi dílech.. Objednávka příslušenství: 35 černých přileb, 2 chocholy, 4 lucerny. To všechno za 1273 zlatých. Je psáno také, že k svěcení stříkačky došlo dne 29. července 1900, za kmotru šla slečna Lori, farská kuchařka z vedlejší vesnice Velké Polomi.

K prvnímu zásahu přišlo za necelý měsíc 22. srpna. Požár v Budišovicích stačil zničit 3 usedlosti a i když byl sbor Horní Lhoty služebně nejmladším sborem, byl u požáru první v činnosti. Jeho člen pan Ludvík Hradský se hrdinně vyznamenal, když z hořícího domu pana Vajsra zachránil jeho čtyřletého syna.

V dalších letech byl sbor Horní Lhoty v činnosti pořád, k požárům vyjížděli minimálně jednou ročně. V roce 1903 bylo postaveno hasičské skladiště.

Za zmínku stojí až rok 1914 kdy se v kronice zmiňuje pan Míček o slavnosti v Opavě za účasti hasičských sborů. V tento den pořádal se Matiční den českého lidu ve Slezsku.

V Opavě už ale byly připraveny hloučky Němců a za pomocí obušků a klacků všechny účastníky slavností zase zpátky z Opavy vyprovodili. Pan Drastich byl poraněn.

V kronice je velmi emotivně popsáno rozhořčení a zloba, jaká po této události panovala.

Cituji: české hasičstvo si musí být vědomo hasičského hesla: „PŘEDKOVÉ VLASŤ PRACÍ ZVELEBILI, DBEJME BY SE ZA NÁS NEHANBILI.“

Začátkem 1. světové války narukovalo tedy 14 členů našeho sboru, vrátilo se zpátky 13 členů.(pan Hradský Štěpán padl jako legionář v Rusku). Do války odešel i náš zakladatel pan Míček – padl do ruského zajetí, ale pak se dostal domů.¨

Dne 29. října zemřel náhlou smrtí pan starosta Josef Drastich, který už se založení českého státu nedočkal.

O dva roky později odešel pan Míček do Smolkova a celý výbor sboru byl změněn. Starostou se stal pan Josef Novák.

Dne 24. června 1924 jsme uvítali pana prezidenta Masaryka ve Velké Polomi.

V roce 1925 se náš sbor zúčastnil snad největšího zásahu ve svých dějinách. 16. února ve dvě hodiny v noci byl povolán k požáru ve Velké Polomi. Mezitím ale vypukl v Horní Lhotě požár nebývalých rozměrů. Začal ve stodole pana Františka Nováka a rozrostl se do dalších 11 usedlostí a stodol v okolí. Všichni se hned museli vrátit domů. Spolu s naším sborem dojely i Budišovice, Dolní Lhota, Čavisov, Kyjovice, Hrabyně, Vřesina, Krásné Pole, Dobroslavice, Děhylov, Chabičov, Josefovice a Svinov. Sbory Vítkovic a Ostravy byly na cestě, ale už bylo zbytečné dojet. Celkové škody způsobené požárem se odhadovaly na 600 000 Kč.

V roce 1928 si zakoupili černé blůzy a čepice a proběhla oslava 10 let trvání československé republiky. V tomto roce byl za svůj hrdinský čin v roce 1900 vyznamenán pan Ludvík Hradský zlatou medailí s červenou stuhou.

Zanedlouho roku 1932 si sbor důstojnou oslavou připomněl 70 výročí od narození hrabyňského rodáka pana Rudolfa Gudricha, všeobecně známého jako zakladatele českého hasičstva ve Slezsku

Do roku 1956 byl náš zbor činný u různých požárů a účastnil se také cvičení.

V roce 2000 u příležitosti oslav 100 let od založení našeho sboru se otvírá rekonstruovaná hasičská zbrojnice, obnovuje družba s Českou Třebovou a po desíti letech nečinnosti kolektivu mladých hasičů znovu zakládá mládež. Zakladatelé kolektivu byli: Ivo Hrubeš, Jan Gregor, Jan Chudík a Petr Pravda. V roce 2001 se kolektiv vydává na první soutěže Opavské ligy mládeže o pohár starosty p. Kunta a účastní se také hry PLAMEN. V roce 2002 se naši starší žáci ve hře PLAMEN probojovali do OKRESNÍHO kola a odvezli si 3.místo. V Opavské lize mládeže se umístili po skončení všech soutěží ligy na 2.místě.

V roce 2003 se ve hře PLAMEN do OKRESNÍHO kola pro změnu probojovali naši mladší žáci kde se umístili na krásném 2.místě a v Opavské lize se umístiti taktéž na 2.místě. Našim starším žákům postup do okresního kola PLAMEN nepodařil, ale nezaháleli v Opavské lize, kterou VYHRÁLI.

V roce 2004 starší žáci opět vyhráli Opavskou ligu mládeže.

A rok 2005 postup do krajského kola PLAMEN.

Od roku 2006 se kolektiv mladych hasičů aktivne zapojoval do HRY PLAMEN a soutezil pravidelně v Opavské lize mládeže.